Vem kan söka?
Musikförlag med musikförlagsverksamhet som huvudsaklig verksamhet, förlaget ska vara anslutet till Stim och ha mottagit minst en avräkning från Stim. En enskild upphovsperson kan inte vara rättighetshavare till mer än 50% av musikförlagets verk.
Sökande ska i sin ansökan beskriva hur projektet avser att bidra till en mångfald av musikaliska uttryck genom att främja och tillgängliggöra marknadseftersatt musik av nu levande Stim-anslutna upphovspersoner.
Förlagskraft kan täcka upp till 70% av de kostnader som är kopplade till projektet.
Den som ansöker får inte ha obetalda skulder för svenska skatter eller avgifter hos Kronofogdemyndigheten, vara i likvidation eller konkurs.
Den som ansöker ska ha ett organisationsnummer samt bank eller plusgiro vid ansökningstillfället (som matchar organisationsnumret).
Hur går ansökningsprocessen till?
Ansökan om Förlagskraft kan göras i perioden 1 september – 15 oktober . Beslut om beviljat stöd meddelas senast 20 december via mail och genom publicering på stimforwardfund.se. Utbetalning sker i januari 2025.
Ansökan om Förlagskraft till projekt, avgränsade i tid och omfattning, görs genom formulär som Stim tillhandahåller.
Projektstöd betalas i sin helhet ut efter att ansökan har blivit godkänd.
Vid slutförandet av ett projekt som har beviljats stöd från Stim ska utgifter kunna styrkas i projektets avslutande rapport.
Musikförlag kan ansöka om projektstöd även när flera förlag är involverade. Ett förlag skickar då ansökan som huvudansvarig via Mina sidor och anger ytterligare förlag som medsökande.
Ett förlag kan ansöka om stöd för flera projekt via Mina sidor men gör då en ansökan per projekt.
Vad kan man söka Förlagskraft för och till vilka belopp?
Ansökan om stöd kan göras med belopp upp till 300 000 kronor.
Ansökan om stödbelopp över 300 000 kr till mer omfattande projekt med långsiktiga mål utvärderas av Stim genom ett särskilt prövningsförfarande som bl. a. inkluderar högre krav på dokumentation och återrapportering. I övrigt allt annat lika.
Projekt som främjar svensk musik och musikalisk mångfald med fokus på marknadseftersatt musik.
Vad kan man inte söka Förlagskraft för?
Stöd för allmän drift eller inköp av utrustning som inte är direkt kopplade till ett specifikt projekt kommer inte beviljas. Stödet måste vara knutet till ett tydligt definierat projekt med en angiven början och avslutning.
Återbetalning och återkrav
Stim får besluta att beviljat stöd via Förlagskraft tills vidare inte ska betalas ut, om det kan antas att bidraget har beviljats på grund av felaktiga uppgifter.
Mottagaren av Förlagskraft blir återbetalningsskyldig om:
mottagaren genom att lämna oriktiga uppgifter eller på något annat sätt har förorsakat att bidraget har lämnats felaktigt eller med för högt belopp,
bidraget av något annat skäl har lämnats felaktigt eller med för högt belopp och mottagaren borde ha insett detta,
bidraget inte använts för det ändamål som det har beviljats för,
den som har tagit emot bidraget inte lämnar sådan återrapportering som avses eller villkor i beslutet om bidrag inte har följts.
Om någon är återbetalningsskyldig enligt ovan kan Stim besluta att helt eller delvis kräva tillbaka det beviljade stödet.
Om ett belopp som har återkrävts inte betalas i rätt tid, utgår dröjsmålsränta enligt räntelagen (1975:635) på beloppet.
Om det finns särskilda skäl, kan Stim helt eller delvis efterge ett krav på återbetalning eller krav på ränta.
Överklagande
Stims beslut om utdelning av Förlagskraft går inte att överklaga.
Information som musikförlaget ska uppge i ansökan om Förlagskraft
Projektnamn
Musikförlagets namn
Kontaktuppgifter
Sökt belopp
Projektets syfte
Projektets mål
Målgrupper/deltagare som projektet vänder sig till
Eventuella ytterligare finansiärer/sponsorer som ingår i projektet
Projektets tidplan
Marknadsföring
Budget och utgifter